MiniKiwi jest nowym owocem nie tylko na polskim rynku. Uprawa aktinidii ostrolistnej ma krótką historię i rozpoczyna się w latach 80. zeszłego wieku, kiedy pierwsze plantacje powstawały w USA a potem w Nowej Zelandii. W podobnym okresie pierwsze uprawy zakładane były w innych krajach – we Francji i w Szwajcarii. Nieco później były pierwsze próby zakładania plantacji w Polsce. Jednak brak w tym okresie badań naukowych nad tym gatunkiem oraz brak odpowiedniej promocji spowodowały, że owoc ten się nie przyjął. Sprzyjający okres miał z kolei miejsce na początku XXI wieku kiedy powstały kolejne plantacje w innych krajach europejskich jak Belgia, Holandia, Austria, Wielka Brytania oraz Polska. W tym okresie także szersze badania oraz działania promocyjne prowadzono w SGGW. Zawiązanie współpracy także z innymi placówkami zaowocowało szerszą promocją owoców i ich wartości wśród potencjalnych konsumentów oraz plantatorów. Efektem tej współpracy było powstanie wielu plantacji towarowych, które powinny wejść w okres plonowania w najbliższych latach oraz stale wzrastająca świadomością konsumentów.
Aktywność promocyjna ma miejsce zarówno w telewizji jak i w radio czy portalach internetowych. W ostatnim okresie nawiązano współpracę z autorami znanych blogów kulinarnych, którym przekazano owoce MiniKiwi do testowania. Opinie na ich temat zamieścili na swoich blogach.
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2016/10/LAT_9711web.jpg)
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2018/10/Lidl_1.jpg)
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2018/11/Biedronka-gazetka.jpg)
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2016/10/Clipboard01.jpg)
Rok 2018 jest kluczowym gdyż nasi Plantatrzy osiągnęli istotną produkcję (około 70 ton owoców) i po nawiązaniu współpracy z sieciami największych supermarketów w Polsce (Bidronka i Lidl) nasze owoce pojawiły się na półkach sklepowych. Towarzyszyła temu szeroka promocja w mediach, na FB oraz w gazetkach sklepów. Liczymy na dobre przyjęcie owoców przez konsumentów co mamy nadzieję, że spowoduje pojawienie się MiniKiwi także w innych sieciach sklepów oraz na straganach. Obecnie wszyscy uczą sie tego owocu, zarówno handlowcy jak i konsumenci oraz producenci. Nie jest to łatwe i wymaga sporo pracy ale mamy nadzieję, że zakończy się sukcesem. Pamiętajmy, że owoce w sklepie mogą być częściowo twarde w opakowaniu. Trzeba wtedy poczekać aż zmięknią by były dobre do jedzenia.
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2016/10/Clipboard02.jpg)
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2016/10/LAT_9049-e1477863198837.jpg)
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2016/10/Pędy-aktinidii-tworza-plątaninę_web-e1538773674972.jpg)
![](http://aktinidia.pl/wp-content/uploads/2018/11/kiwi-artuga-lidl_Portugalia_340.jpg)
MiniKiwi w TV
Dzień dobry w sobotę TVP 1 2014
Dzień dobry w sobotę TVP 1 2016
Agrobiznes TVP 2014
Pytanie na Śniadanie TVP 2 2016
MiniKiwi seminarium w Portugalii 2017
Nowe gatunki w polskich sadach 2017
Moja historia z MiniKiwi_2018 o autorze strony
MiniKiwi w radio
MiniKiwi w internecie
Blogi poświęcone MiniKiwi
MiniKiwi w prasie
Art1 sady ogrody 2016
Art2 sady ogrody 2016
Art3 sady ogrody 2017
Art4 sady ogrody 2018
Art5 sady ogrody 2018